Ημερίδα ενημέρωσης Μην «πατάτε» τη ΛΕΑ

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση γονέων και παιδιών στην ημερίδα ενημέρωσης για την οδική ασφάλεια που διοργάνωσε η ΚΕΔΑ σε συνεργασία με την ΜΚΟ «My Grand Road» και θέμα τη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ). Παρουσία του δημάρχου Ασπροπύργου κ. Νικολάου Μελετίου και του διοικητού Τροχαίας οι γονείς αντιλήφθησαν τη σπουδαιότητα να είναι η ΛΕΑ  ελεύθερη από αυτοκίνητα ΙΧ και τα παιδιά μέσα από το παραμύθι «Λέα Λεοπούλου η ηρωίδα που σώζει» κατάλαβαν τη σημασία που έχει για να φτάσουν γρήγορα τα οχήματα έκτακτής ανάγκης σε διάφορα περιστατικά και να σώσουν συνανθρώπους μας.

Η πρόεδρος της ΚΕΔΑ κα Σοφία Μαυρίδη μιλώντας στην εκδήλωση τόνισε: «Σωστός πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης και εμείς στην ΚΕΔΑ προσπαθούμε να το κάνουμε πράξη σε όλες τις ηλικίες. Αυτός είναι και ο σκοπός της συγκεκριμένης ημερίδας ενημέρωσης που εντάσσεται σε ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα ενημερωτικών δράσεων που θα υλοποιήσει τους επόμενους μήνες η ΚΕΔΑ. Ειδικότερα για τη ΛΕΑ, τα παιδιά μέσα από το παραμύθι θα μάθουν τη χρησιμότητα της ΛΕΑ και οι μεγάλοι από τις τοποθετήσεις των ειδικών θα καταλάβουν ότι δεν πρέπει να τη χρησιμοποιούν όσο και εάν βιάζονται».


Αναλυτικά η ομιλία της προέδρου της ΚΕΔΑ, κα Σοφίας Μαυρίδη

Κύριε Δήμαρχε

Κύριε αντιστράτηγε ε.α.

Κύριε διοικητά της τροχαίας

Κυρίες και κύριοι, γονείς και παιδιά

Σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση και σας ευχαριστώ για την ανταπόκρισή σας.

Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ασπροπύργου πέραν όλων των άλλων δράσεων που υλοποιεί όλα αυτά τα χρόνια έχει ξεκινήσει μία νέα προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών των Ασπροπύργου, μικρών και μεγάλων.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η σημερινή εκδήλωση που διοργανώνει η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ασπροπύργου σε συνεργασία με της ΜΚΟ «My Grand Road».

«Σωστός πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης» και εμείς προσπαθούμε να το κάνουμε αυτό πράξη από τη μικρή ηλικία.

Για αυτό ξεκινάμε με τα παιδιά.

ΑΛΗΘΕΙΑ πόσες φορές δεν έχουμε δει:

  • Οδηγούς να έχουν παιδιά στο μπροστινό κάθισμα στην αγκαλιά της μαμάς τους;
  • Οδηγούς να μην φοράνε ζώνη ούτε αυτοί, ούτε τα παιδιά τους;
  • Οδηγούς σε μηχανάκια χωρίς κράνος μαζί με παιδιά ένα ή ακόμα και δύο;
  • Οδηγούς να παρκάρουν σε διαβάσεις ακόμα και σε ράμπες ΑμΕΑ;
  • Οδηγούς να περνούν ενώ ο σηματοδότης είναι «κόκκινος»;
  • Οδηγούς να κινούνται στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης για να βρεθούν 500 ή 1.000 μέτρα πιο μπροστά και μετά να μένουν και αυτοί ακινητοποιημένοι, μπλοκάροντας ένα όχημα έκτακτης ανάγκης;

Έχετε σκεφτεί ποτέ τι παράδειγμα δίνουμε εκείνη τη στιγμή στα παιδιά μας;

Μπορεί να σταθήκαμε «τυχεροί», να μην βρέθηκε ένας τροχονόμος να μας σταματήσει, να μην είχαμε κάποιο ατύχημα, όμως στο μέλλον ποιος ξέρει αν η εικόνα που δώσαμε στα παιδιά δεν την επαναλάβουν με τραγικά αποτελέσματα.

Εμείς εδώ στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Ασπροπύργου πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα αυτά, μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι οδηγοί, μπορούμε ως γονείς με τη συμπεριφορά μας να εμπνεύσουμε και να διδάξουμε τα παιδιά ώστε όταν μεγαλώσουν και αποκτήσουν δίπλωμα, γίνουν σοβαροί και υπεύθυνοι απέναντι στην οικογένειά τους και στη κοινωνία.

Άλλωστε δεν είναι δυνατόν καθένας από εμάς να έχει δίπλα του και έναν τροχονόμο ώστε να φοβάται και να μην κάνει κάποια παράβαση.

Για αυτό λοιπόν βρισκόμαστε όλοι εδώ σήμερα, μικροί και μεγάλοι για να μάθουμε τη σπουδαιότητα της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης.

Όχι δεν θα σας μιλήσω εγώ για τη σπουδαιότητά της.

Είμαι εδώ όπως και εσείς για να ακούσω τους ειδικούς, για να μάθω, για να γίνω ακόμα καλύτερη.

Αυτό πρέπει να είναι το σκεπτικό μας.

Αν ΕΝΕΙΣ γίνουμε καλύτεροι, και τα ΠΑΙΔΙΑ μας θα γίνουν καλύτερα.

Θα είναι πιο ασφαλή όταν μεγαλώσουν και θα τα καμαρώνουμε.

Δίνουμε λοιπόν έμφαση στα παιδιά.

Βρίσκονται σε μία μικρή, τρυφερή ηλικία που κατακτούν τη γνώση μέσα από ερεθίσματα και βιώματα.

Λειτουργούν σαν «σφουγγάρια».

Τα ερεθίσματα τους μένουν για πάντα στη μνήμη τους.

Έτσι αύριο, σε μερικά χρόνια δηλαδή, όταν θα γίνουν και αυτοί οδηγοί θα συμπεριφέρονται καλύτερα στον δρόμο και που ξέρετε, κάποια μέρα μπορεί να κάνουν παρατήρηση στον μπαμπά ή τη μαμά αν βρεθεί για πιο… γρήγορα στη ΛΕΑ.

Διπλό το όφελος…

Η σημερινή συγκέντρωση είναι η αρχή ενός κύκλου ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων πάνω σε θέματα οδικής ασφάλειας.

Τα παιδιά μέσα από το παραμύθι θα μάθουν τη χρησιμότητα της ΛΕΑ και οι μεγάλοι από τις τοποθετήσεις των ειδικών θα καταλάβουν ότι δεν πρέπει να τη χρησιμοποιούν όσο και εάν βιάζονται. Η ΛΕΑ ανήκει στα οχήματα Κοινής Ωφέλειας, αστυνομία, ΕΚΑΒ, πυροσβεστική.

Είναι Κοινωφελής λωρίδα για αυτό και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ασπροπύργου ανέλαβε την πρωτοβουλία της εκδήλωσης σε συνεργασία με την οργάνωση «My Grand road».

Ο λόγος λοιπόν στους ειδικούς…

Σας ευχαριστώ πολύ

Back to top